Requiem voor de eerste generatie - Fouad Laroui

Auteur: Fouad Laroui
Staat van het boek: Tweedehands boek
Uitvoering: Hardcover met omslag
Pagina's: 123
Samenstelling Fouad Laroui

Aangrijpende verhalen over dood, rouw en verder leven

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 2,95
Bij een aankoopbedrag van 15 euro of meer krijgt u bij alle boeken uit de Snuffelhoek:
50% extra korting!

Verzendkosten?

Omschrijving
Details

In Requiem voor de eerste generatie staan de veranderingen van het ritueel centraal, zowel die bij migranten als die in de Nederlandse cultuur.
Het laatste afscheid loopt vaak volgens vaste rituelen. Sinds de aanpassing van de Wet op Lijkbezorging zijn meer van die gebruiken toegestaan. Zo mogen moslims het lichaam van een overledene zonder kist begraven, zoals hun religie dat voorschrijft. Alhoewel er begraafplaatsen voor specifieke bevolkingsgroepen zijn aangelegd, leeft bij met name de oudere allochtoon de wens om in het land van herkomst te worden begraven. Zijn de instandhouding van de eigen uitvaartrituelen en de voorkeur om uiteindelijk `thuis' te worden begraven puur uitingen van respect voor de eigen cultuur? Is bijvoorbeeld de manier waarop het laatste afscheid wordt uitgevoerd tekenend voor de mate waarin iemand zich in Nederland thuis heeft gevoeld en heeft aangepast aan de Nederlandse samenleving?

Hoe gaan allochtone Nederlanders om met de dood, hun eigen dood, die van anderen, die van degenen die net zo zijn als zij en van degenen die niet net zo zijn als zij? De jaren gaan voorbij, de eerste generatie verdwijnt geleidelijk. Uit het Rifgebergte of Anatolië of van overzee gekomen om haar arbeidskracht te verkopen in de mijnen of de fabrieken in Nederland, begint die nu terug te stromen, als een golf die in schuim is uiteengespat, die alles gegeven heeft en alleen nog maar weg hoeft te wezen. Of zoals die Kollumer kat bij Lewis Carroll die geleidelijk verdwijnt, alleen zijn grijns blijft nog een poosje hangen, terwijl de rest al weg is.
Ze verdwijnen. We hebben ze nauwelijks gekend. Het is nu tijd om een requiem te componeren voor die eerste generatie buitenlanders in Nederland.

De Geus, zeer goede staat, 123 blz.


Eigenschappen

Eigenschappen

Auteur Fouad Laroui
Staat van het boek Tweedehands boek
Taal Nederlandstalige boeken
Uitgever: de Geus
Pagina's 123
KENNIS & INFORMATIE Maatschappij, Medisch & gezondheid
Auteurs uit: Afrika
VEEL GELEZEN DOOR Vrouwen, Mannen
Fictie - Non-fictie Non-fictie
Maatschappelijke thema's Overlijden & Rouw
GEZONDHEID Ziekteproces
RELIGIE & ESOTERIE Islam
Uitvoering Hardcover met omslag
Conditie van het boek Goed
Beoordelen
Schrijf uw eigen beoordeling

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Vaak samen gekocht